Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Zeleno doživetje v mladem mestu

Doživetje, ki nam bo v 3,5 urah približalo zgodbe, posebnosti in skrivnosti Nove Gorice!

Dogodivščina ponuja edinstveno odkrivanje Nove Gorice, nastale tik ob meji z Italijo šele po koncu druge svetovne vojne. Peš ali s kolesom se podamo na pustolovščino in se prepustimo odkrivanju zgodb mladega mesta. Na prostoru, kjer so bili še pred 100 leti polja, frnaža in par kmetij, je nastalo po načrtu arhitekta Ravnikarja mesto, regijsko središče, ki se je v nekaj desetletjih iz socialističnega mesta prelevilo v igralniško središče, pozneje pa v znamenju povezovanja uredilo skupni trg s sosednjo Gorico. 

Pot navdušuje, ker je:  

  • EDINSTVENA: Na Trgu Evrope na Mozaiku nove Evrope bomo stali istočasno v dveh mestih in dveh državah ter ovekovečili edinstven trenutek s fotografijo.
  • ZANIMIVA: Približana nam bo življenjska zgodba in usoda francoskega kralja Karla X, katerega posmrtni ostanki ležijo v samostanu Kostanjevica, in si ogledali grobnico Bourbonov, zadnje počivališče francoskega kralja.
  • POUČNA: Spoznali bomo zgodbe, ki so povezane z mejo v dveh manjših muzejskih zbirkah: v Kolodvoru nam bo razložena zgodovina državne meje, na Pristavi pa približane zgodbe tihotapstva
  • NAVDIHUJOČA: Izvedeli bomo, kako je mesto, ki je bilo postavljeno kot socialistična izložba z namenom »sijati proti zahodu«, postalo igralniško središče in nato prostor povezovanja s sosednjo Gorico.  
  • PRESENETLJIVA: Razkrita nam bo zgodba mesta, ki leži na nekdanjem pokopališču.
  • SPROŠČUJOČA: Sprehodili se bomo po približno 6-kilometrski poti obkroženi z različnimi, tudi eksotičnimi drevesi, grmovnicami in številnimi vrtnicami. Prav ta roža je tudi simbol mesta.
  • NOSTALGIČNA: Malica, kot smo jo jedli v 80-ih letih prejšnjega stoletja, bo ponujena ob zaključku poti pod drevesom plutovcem tik ob spomeniku Edvardu Rusjanu, pionirju letalstva.
  • TRAJNOSTNA: Odgovorno se bomo podali na dogodiščino in ustvarili čim manj oglijčnega odtisa: pot bomo prepešačili ali pa se po njej podali s kolesi. Malica bo posrežena brez uporabe plastike.  

Vodena dogodivščina je primerna v vseh letnih časih, za vse starosti. Možen je ogled peš in s kolesom. Cena programa je odvisna od števila udeležencev. Dogodivščina je dolga približno 6 kilometrov in ponuja 3-4 ure novih doživetij.    

>>>>> Rezervacije: Turistična zveza TIC Nova Gorica, Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica, T: 05 330 46 00,

 

Trg Evrope

Vrtnica BURBONKA

Nova Gorica - Samostan Kostanjevica - grobnica Burboni

 

 

ar©tur