Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Prireditve

Furenga- Prikaz prevoza jambora za goriški mlaj

Furnga je tradicionalni večdnevni praznik, ki prikazuje sečnjo in prevoz mlaja iz Trnovskega gozda v Novo Gorico.

Festival vin in oljčnega olja Šempas

Druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami vin. 

Ročno dvigovanje mlaja

Tradicionalno ročno dvigovanje mlaja v Šempasu.

Festival vrtnic

Festival vrtnic postaja osrednja spomladanska kulturno-družabna prireditev, ki v mesto poleg domačinov privabi tudi goste iz vse Slovenije in iz tujine. Razstave, predavanja, strokovni ogledi, rožna tržnica, degustacije, koncerti in še marsikaj drugega, vsako leto kaj novega, kar bogati podobo in prepoznavnost mesta vrtnic.

Pohod od Lijaka do Sekulaka

V spodnji Vipavski dolini skozi naselja Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek poteka energijska tematska pot Od Lijaka do Sekulaka. Na severni strani se pot vzpenja na pobočje Trnovske planote, na jugu pa razteza po rodovitnih poljih ter sega vse tja do akumulacijskega jezera Vogršček.

 

Glasba z vrtov svetega Frančiška

V kulturnozgodovinskem okolju Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico se vsako pomlad odvija glasbeni cikel pod naslovom Glasba z vrtov svetega Frančiška.

Glasbeni večeri Tabor

Strnjeno naselje Tabor nad Dornberkom enkrat letno v začetku meseca junija oživi z glasbo. Prireditev sodi v projekt Po poteh ljubiteljske kulture od Vipave do Gorice ter je uresničena s pomočjo ZKD Nova Gorica, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Mestne občine Nova Gorica in Krajevne skupnosti Dornberk.

Festival ljubiteljske kulture na Gradu Kromberk

V okvir »Goriških kulturnih prepletanj« sodi Festival ljubiteljske kulture na katerem se vsako leto predstavijo raznovrstne kulturno umetniške stvaritve ljubiteljskih snovalcev, ki svojim delovanjem bogatijo prostor v katerem živijo in delajo. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica in Zveza kulturnih društev Nova Gorica vsako leto prirejata festival v začetku junija v amfiteatru Gradu Kromberk.

 

Mednarodno srečanje saksofonistov

Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici ponuja bogate in zanimive programske izzive. Privlačen enotedenski festival z glasbo popestri in razvedri poletne večere v Novi Gorici. V sklopu festivala poteka tudi poletna šola.

Mohorjevo

Tradicionalna prireditev Mohorjevo se odvija vsako leto v mesecu juliju v Šempasu. S ponudbo domačih dobrot in zabavnim programom privablja tako odrasle kot mladino. Obiskovalci prihajajo iz bližnjih vasi ter tudi iz širšega goriškega prostora in od drugod.

Praznik polente

Tradicionalna prireditev Praznik polente se odvija vsako leto v začetku julija v Ozeljanu, v urejenem grajskem parku.

Praznik breskev

Prireditelj, Turistično društvo Prvačina, se je za prireditev odločil predvsem zato, da bi slovensko javnost seznanil z razširjenostjo pridelovanja breskev v Vipavski dolini. Nasadi breskev so razširjeni predvsem v spodnji Vipavski dolini.

Praznik košnje

Prvi zametki praznika segajo v osemdeseta leta. Takratno vodstvo KS Banjšice in mladine je pripravljalo praznik z namenom, da obudi stare običaje in prikaže, kako so nekoč potekala kmečka opravila.

B'ndimska kvatrnica

Prireditev je zasnovana na kulturnem in etnološkem dogajanju, kjer lahko okusite tipične vipavske jedi in vina braniških vinarjev.

Robinova zabava

Radio Robin vsako leto organizira glasbeni koncert na travniku pred mestno hišo v Novi Gorici. 

Soška regata

Tradicionalen spust po reki Soči s kajaki, kanuji in rafti od solkanske elektrarne do Podgore v Italiji.

Prireditve ob prazniku Mestne občine Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica v mesecu septembru v spomin na Goriško fronto praznuje svoj občinski praznik. V njegovo počastitev ves mesec potekajo številne zabavne, kulturne, športne, gastronomske prireditve, razstave, prireditve za otroke… Poleg mestne občine jih oblikujejo številne institucije, društva in klubi, ki želijo na ta način prispevati k praznovanju. 

Praznik kostanja

Vitovlje so zaradi svoje sončne lege in naravnih danosti poznane po edinstvenem kostanju maronu, ki je poznan tako doma kot v tujini. 

Tek treh vrhov

Tek treh vrhov / Corsa delle tre cime je tek po poteh 1. svetovne vojne, ki poveže vrhove Škabrijela, Svete gore in Sabotina. 

Pixxelpoint - mednarodni festival novomedijske umetnosti

Pixxelpoint se je uveljavil kot eden pomembnejših festivalov novomedijske umetnosti v slovenskem prostoru. Obenem si je izoblikoval ugled tudi v mednarodnem merilu.

Goricatlon

Goricatlon je 6 urna tekaška prireditev z dobrodelnim ciljem.

Mednarodna razstava jaslic na Sveti Gori

V Frančiškanskem samostanu na Sveti Gori je v božičnem času na ogled že vrsto let razstava jaslic z mednarodno udeležbo.   

Poletna polenta

Na prireditvi Poletna polenta se prepletajo kulturna in kulinarična doživetja.

Mohorjevi večeri

Mohorjevi večeri potekajo na starem srednjeveškem trgu v Šempasu, pod baročno cerkvijo Sv. Silvestra. Namen prireditve je oživitev starega vaškega trga, ki je bil nekoč center vasi. 

ar©tur