Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

36. Praznik košnje

Banjšice, 27. in 28. julij 2019

Prvi zametki praznika segajo v osemdeseta leta. Takratno vodstvo KS Banjšice in mladine je pripravljalo praznik z namenom, da obudi stare običaje in prikaže, kako so nekoč potekala kmečka opravila.

Praznik košnje je z leti pridobival na vsebini, saj je le-ta vsako leto bogatejša. Obuditev in prikaz starih običajev sta povezana v povorki. Vse več je zanimanja za kmečke igre, ki jih sestavljalo posamezne ekipe iz različnih krajev Slovenije in zamejstva, v katerih so na šaljiv način prikazana razna stara kmečka opravila. Zanimivost tega dne je tudi tekmovanje v košnji, v kateri se prijavijo obiskovalci. Vsekakor privabi na Banjšice veliko ljudi tombola, v kateri so bogati dobitki.

Program popestrijo razne popularne glasbene skupine in povezovalci programa, ki zabavajo vse starostne strukture ljudi, ne manjka pa tudi zabave za najmlajše. Paznik košnje začne z odprtjem razstave domačih dobrot in peciva, ki ga pripravi aktiv kmečkih žena iz Banjšic, ki svoje izdelke prodaja v obliki srečolova. Ob polnoči pa Banjšice razsvetli ognjemet, ki si ga obiskovalci z navdušenjem ogledajo. Zabava s plesom se nato nadaljuje do jutranjih ur.

Program: Praznik košnje 2017 

Organizator: Turistično društvo Banjšice, tel.: 05 307 36 59, , www.banjsice.si

 

 

ar©tur