Branik - Pot na Šumko

Izhodišče: Branik Parkirišče ob Merkatorju

Zemljepisna širina:

Zemljepisna dolžina:

Cilj: Šumka - krožna pot

Dolžina: 12.6km

Čas hoje: 03h 30m

Višinska razlika: 406m

Zahtevnost: nezahtevna pot

Oprema: Športna obutev, pohodni čevlji

Opis poti

Opis poti

Pričetek poti je na parkirišču v Braniku. Iz parkirišča se odpravimo v smeri Dornberk  ter čez 300 m zavijemo levo proti  Cvetrožu.   Za mostom čez reko Branico zavijemo levo in takoj desno ter se po cesti odpravimo proti železniškemu mostu kjer prične steza proti Pedrovemu. 

Steza  nadaljuje navkreber pod kamnitimi loki mosta železnice in čez  približno kilometer prispe na urejen kolovoz po katerem pot nadaljujemo desno. Po približno 1, 5 km poti se le ta sreča s potjo na kateri zavijemo levo in nadaljujemo vse do vasi  Pedrovo.  V kolikor zavijemo levo si lahko ogledamo vas Pedrovo in cerkev v centru vasi.  S Pedrovega se pogled odpira na  Branik in širše na zgornji del Vipavske doline.  Smer  proti Šumki nadaljujemo v desno po urejenem kolovozu vse do križišča na grebenu kjer izberemo levo  in po lepem kolovozu hodimo približno en kilometer. Potem zavijemo desno, na slabši kolovoz, in po njem prepešačimo do vrha 533 m visoke Šumke. Tu si lahko ogledamo prazgodovinsko kamnito gomilo.

Vračamo se po isti poti le do križišča tu zavijemo desno in hodimo po makadamski cesti  kakšen kilometer, na kar skrenemo levo na pot in se spustimo do regionalne ceste Branik-Komen. Nadaljujemo pot po asfaltni cesti navzgor ca 300 m do odcepa na kolovoz na levi strani. Sledi spust, ki nas pripelje do mostu asfaltne ceste Branik-Komen. Od tu se lahko sprehodimo do srednjeveškega gradu Rihemberk, do katerega pridemo, če jo uberemo po asfaltni cesti desno. Grad lahko obiščete v okviru urnika oziroma po predhodni rezervaciji. V primeru, da se ne odločimo za ogled gradu, zavijemo pri mostu ceste Branik-Komen levo in čez 50 m desno na makadamsko pot, ki se spusti vse do Branika. Na svoji desni lahko občudujemo grad Rihemberk pod seboj pa Branik s cerkvijo na vrhu vasi in železnico s kamnitimi mostovi. Ko prispemo do asfaltirane ceste, se vrnemo ponovno do izhodišča.

Višinska razlika

Slike s poti

Posnetki poti