Nova Gorica Turizem Туристический информационный центр – Туристическое общество Нова Горица +386 5 330 46 00

Старая солканская столярная мастерская

Шедевры солканских  столяров  были когда-то известны далеко и широко. К сожалению, времена, когда почти в каждом доме  в Солкане жил плотник, давно прошли. О старом  ремесле сегодня в Солкане  напоминают  Столярная улица , памятник солканским  столярам и  выставка  Старая солканская столярная мастерская.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Zgibanka »Stara solkanskega mizarja delavnica«_2014.pdf

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Sreberniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod". 

 

urnik:

sobota, nedelja: 10.00 – 12.00

vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30

Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru

 

lokacija:

Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

 

kontakt:

RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana

m: +386 (0)41 617 867

ar©tur