Čepovan

Odmaknjena od nenehnega hitenja se v zavetju hribov skriva Čepovanska dolina, ki pritegne s svojo pristnostjo, lepo naravo, skritimi kotički in pričakovanjem, kaj sledi za naslednjim ovinkom. V osrčju doline nas pričaka razpotegnjena vas Čepovan.

Ljudska etimologija izvor imena naselja povezuje s pitno vodo, ki je v nasprotju s sosednjimi kraji tu ne primanjkuje.

O razburkani polpretekli zgodovini doline in naselja priča spomenik padlim avstrijskim vojakom v prvi svetovni vojni. Tudi druga vojna krajem ni prizanašala, saj je naselje zaradi okupatorjevega požiga skoraj v celoti zgrajeno po njej. Padlim v dolini so se poklonili s spomenikom v središču vasi, ki je delo akademskega kiparja Negovana Nemca.

Kjer domačijam sodobna arhitektura ni prišla do živega, lahko zasledimo škofjeloško cerkljanski način gradnje hiš. Tako poslopja domačije pri Maražucu na Vratih pričajo o močni kmetiji v preteklosti. Pred leti so prav tu posneli prizore za film Pesterna po literarni predlogi Franceta Bevka.

Nad naslednjem bdi cerkev Sv. Janeza Krstnika, kjer je shranjena ena najstarejših in najlepših kopij svetogorske podobe.

Precej živahno zna biti v Čepovanu »34.« avgusta, ko je poseben praznik z Grandovim semnjem. V noči od 2. na 3. septembra fantje poberejo vse mogoče predmete, ki jih najdejo okrog hiš in jih znesejo na sredo vasi. Ko ljudje prihajajo zjutraj iskat svojo šaro, imajo obilo zabave in znajo prav na ta račun povedati marsikatero duhovito.

Poleg doline so vredni ogleda tudi okoliški vrhovi. Pri vzponu na Vrše ali Kobilico lahko prisluhnete orglanju vetra skozi gozd, se predate pomirjajočemu zelenilu razgibane pokrajine in uživate v vonju sveže nabranih gozdnih sadežev. Trud bo poplačan s čudovitim razgledom na Julijske Alpe in sosednje kraje.

ar©tur