Lokovec

Na skrajnem vzhodnem delu Banjške planote, tik ob robu nad Čepovansko dolino, se v ozkem pasu razprostira ena najdaljših slovenskih vasi, za katero so značilne samotne domačije. Ta brezvodni del Banjške planote se bistveno razlikuje od njenega preostalega dela. Območje karbonatnih kamnin je izrazito zakraselo. Tu najdemo nekoliko višji kraški svet, ki je reliefno zelo razgiban. Tipična kraška uravnava je prepredena s stožčastimi hribčki in z na gosto posejanimi vrtačami, številnimi brezni in jamami ter manjšimi kraškimi doli.

Razgibanost terena ponuja obiskovalcem številne možnosti za rekreacijo, zlasti sprehode in kolesarjenje. Najbolj zagreti se lahko povzpnete na najvišji vrh Banjške planote Lašček (1071 m), od koder vam bo ob lepem vremenu segel pogled od mogočnih gora na severu do sinjega morja na jugu.

V Srednjem Lokovcu se nahaja cerkev sv. Petra in Pavla, ki skupaj z župniščem in še nekaj stavbami tvori center vasi. V kletnih prostorih župnišča najdete mali muzej kovaštva, v zgornjih prostorih pa je na voljo ogled biografske razstave o rojaku, upokojenemu koprskemu škofu Metodu Pirihu. Ogled je možen ob predhodni najavi (tel. 031 459 343). V muzej boste vstopili skupaj s kovačem, ki vam bo v kovačiji predstavil tradicionalni način kovanja. Da kovaštvo domuje v teh krajih že par stoletji, priča tudi mogočno kovani križ na pokopališču.

Lokovec je kraj, kjer se boste naužili svežega zraka, sprostili in pozabili vsakdanje skrbi. Poleti vas bo objemal mir gozdov in vonj travniškega cvetja, pozimi pa vas bo prevzela s snegom pokrita pokrajina. 
 

www.turisticnodrustvolokovec.si

 

ar©tur