Banjšice

Banjšice ležijo v osrčju Banjške planote na nadmorski višini 700 m. Prebivalstvo se ukvarja pretežno z živinorejo in poljedeljstvom. Banjšice se nahajajo na planoti, od koder je čudovit razgled na Julijske Alpe, na Slemenu pa vidimo celo morje.

Poleg narave in čudovitih razgledov se nam lahko na Banjšicah pridružite na tradicionalnem prijateljskem kolesarjenju v mesecu septembru. Odločite se lahko za enodnevne izlete po bljižnjih vrhovih Banjšic: Zgorelec, Vetrnik, Sleme in Debel grič (Zaškol). Na vse omenjene vrhove pa lahko greste tudi v sklopu organiziranega tradicionalnega pohoda po Banjšicah v mesecu oktobru, ki je primeren za vsakega rekreativnega pohodnika.

Poskusite lahko tudi banjške kmečke jedi, ob skodelici kimlovega čaja ali kimlove kave. Banjšice imajo tako kot vsi okoliški kraji bogato zgodovino. Del te zgodovine se hrani v zbirki opreme in orožja iz prve svetovne vojne, ki jo vestno zbira Zdenko Mužič. Na vasi boste našli edinstvene izdelke domače obrti. Med temi so nekaj posebnega svitki, ki so jih nekoč žene uporabljele kot pomoč pri nošenju košar na glavi.

Zadnjo nedeljo v juliju se nam boste na Banjšicah lahko pridružili na tradicionalnem Prazniku košnje. Povorka s prikazom košnje nekoč in danes, vozovi iz različnih okoliških vasi, na katerih se uponazarjajo stari običaji, kmečke igre, kulinarična razstava dobrot iz domačih peči, ki jih pripravljajo žene iz Aktiva kmečkih žena Banjšice, so več kot zadostni razlogi, da obiščete in si vse pobliže ogledate.

Po napornem dnevu si novih moči lahko naberete z dobrotami domače shrambe v okrepčevalnici Žbogar. Banjšice so torej kraj, kjer vas vedno pričakujejo prijetni in prijazni domačini, lepa beseda, predvsem pa neokrnjena in pristna narava, ter svež zrak.

www.banjsice.si

ar©tur