Vitovlje

Gradišče nad Vitovljami so najstarejša antropogena prvina v kulturni krajini tega območja. Vas je sicer prvič omenjena okoli leta 1200 v seznamu posesti goriških grofov, nato pa leta 1361 z omembo cerkve Marijinega vnebovzetja.

Ime naselja izhaja iz imena župnijskega zavetnika sv. Vida (lat. Vitus), zavetnika črniške župnije, v starih virih pa se naselje pojavlja pod imeni: Witelgach, Witenbvrch, Weytenburg, Vitembergo. Po razlagi M. Kosa naj bi nemško ime opozarjalo na kraj gradišča ali gradu, pred letom 1000.

Zasnova vasi je v naselju pod vitovsko cerkvijo Sv. Marije in se širi v dolino proti magistralni cesti. Po rebreh in dolih so zaselki: Badaliči, Brce, Brdo, Čikavec, Čuki, Dolenje, Dolenje Visoko, Drašček, Gorenje Visoko, Krnica, Malovščevo, Sv. Lucija, Vožiče in Vitovlje. Mnogo stavb je zaščitenih.

K.o. Vitovlje obsega nekaj več kot 1600 ha površin in se razteza od Vogrskega do Lokvi na Trnovski planoti. Na pobočju nad Vitovljami so zanimive kostanjeve lege na naravno zakisanih tleh. V območju sta močno razvita vinogradništvo in vinarstvo ter nekatere stalne in občasne oblike ponudbe na kmetiji (turistične domačije, osmice, konjereja). V Vitovljah so ravno dovolj visoko nad Vipavsko dolino, da so pogoji odlični za vzgojo trajnic. Običajno zelnate rastline prezimijo na prostem, saj so zelo trpežne. V Vitovljah je razgibano družabno življenje, domačini vsako leto pripravijo Praznik kostanja (www.praznik-kostanja.si), kresovanje in druge prireditve. 

www.vitovlje.com

ar©tur