Solkan

Tam, kjer zapusti reka Soča alpski in predalpski svet ter se nato preko Soške ravni zliva proti Jadranskemu morju, leži zelo staro naselje na Goriškem. Prav lega je kraju odmerila pomembnost od prazgodovine do današnjih dni.

Po arheoloških najdbah iz starejše kamene dobe, iz kovinskih obdobij, rimskih časov in zgodnjega srednjega veka sodi Solkan med najstarejša naselja v Posočju. Kot grad ali grajsko naselje se prvič omenja skupaj z Gorico v cesarskem dokumentu dne 28. aprila 1001. leta. Samo ime kraja izvira iz predslovanskega časa in se je tekom zgodovine spreminjalo: Silikanum, Syliganum, Salcanum, Zelcanum ... do današnjega Solkana.

Značilnosti kraja: Solkanski most (stari, novi), cerkev na Sveti Gori; župnijska cerkev sv. Štefana s starim jedrom kraja, Vila Bartolomei, pokopališče padlih iz I. svetovne vojne, steze, poti, jarki in kaverne na pobočju Skalnice in na Vodicah, spomenik iz I. svetovne vojne na Vodicah, bližnji hrib Sabotin s svojimi značilnostmi; reka Soča - kajakaštvo in ribištvo, športno rekreacijska cona ob Soči in adrenalinski park Soča Fun Park. 

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno solkanskim mizarjem. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Sreberniča. Solkansko mizarstvo, ki ima skoraj 200 letno tradicijo, je doživelo svoj vrhunec v obdobju med obema vojnama. Takrat je skoraj vsaka hiša imela mizarja. Od septembra 2014 je v Solkanu na ogled Stara solkanska mizarska delavnica (Soška cesta 31, Solkan). 

www.solkan.si

 

ar©tur