Nova Gorica

Nova Gorica, mestece ob meji z Italijo, že dobrih šest desetletij predstavlja srce sončne Goriške. Nastala je po drugi svetovni vojni kot nadomestek Gorici, ki je ostala za mejo. Mesto z blago klimo, zeleno in cvetoče vse leto, mlado in živahno, je prijazno domačinom in obiskovalcem z vseh koncev sveta. Je tako rekoč mlajša sestra Gorice, s katero prihodnost pišeta skupaj. Kot edinstven primer v Evropi dve mesti stojita tik ob meji, a brez mejnih prehodov ter v vedno večjem sožitju na vseh ravneh.

Nova Gorica je mesto vrtnic, saj to plemenito rožo srečamo na vsakem koraku. Živahen utrip temu univerzitetnemu mestu daje tudi prelivanje množic mladih šolarjev, dijakov in študentov. To je privlačno mesto zabave, saj v vseh letnih časih različna prizorišča pod streho ali na prostem ponujajo bogat izbor dogodkov. Koncerti, festivali, gledališke predstave, sejmi, razstave in druge kulturne, kulinarične in etnološke prireditve bogatijo življenje domačinov in gostov. Največ kulturnih prireditev se odvija v Slovenskem narodnem gledališču in v Kulturnem domu, medtem ko Bevkov trg postaja osrednje mestno prizorišče na prostem, predvsem poleti. Nova Gorica je tudi igralniško mestece, ki v dveh zabaviščnih centrih in več igralnih salonih nudi zabavo z najsodobnejšimi igrami na srečo.

Mesto je bilo zasnovano kot park, zato je veliko prostora namenjenega zelenemu življu. Tu rastejo nekatere redke in eksotične vrste dreves. Ob Erjavčevi ulici, aleji pomembnih mož, med drugim stoji visoka skulptura, spomenik Edvardu Rusjanu, ki je skupaj z bratom Josipom gradil letala in leta 1909 z motornim letalom kot prvi Slovenec poletel. Od tod je pot do evropskega trga in do stavbe železniške postaje, kjer je muzej o meji, prav prijetna.

Novi Gorici najbližji je frančiškanski samostan na Kostanjevici z grobnico zadnjih predstavnikov francoske kraljevske družine Burbonov, s knjižnico patra Stanislava Škrabca in z zbirko burbonk, vrtnic iz 19. stoletja, po velikosti drugo v Evropi, ki cvetijo v maju in juniju.

 

 

ar©tur